Just another WordPress.com site

История на Париж

   История на Париж:
Историческото ядро на Париж е малкият остров на Сена Сите, до голяма степен зает от институции (Съдебната палата, катедралата Света Богородица и Префектурата). Той е свързан с по-малкия остров Ile Saint-Louis, застроен през17 и 18в..

Париж е бил под владичеството на Галските племена до пристигането на римляните на Цезар през 52 пр.н.е.. Завоевателите гледали на предшествениците си като на Parisii, но нарекли новия си град Лутеция, което означавало „блатиста местност“ или „място, заобиколено с вода“, което много по-късно историците тълкуват като „остров“. След около петдесет години градът се разпрострял върху левия бряг на Сена, сега известен като Латински квартал, и получил новото си име: „Париж“. Но на остров Сите и досега не са отрити остатъци на галите, а на римляните. Такива (на галите) са открити в предградието Нантер и затова напоследък някои археолози смятат, че центърът на Париж и самият град е основан по-късно и в действителност от римляните.

Римското владичество е прекратено през 508, когато Хлодвиг I прави от града столица на франкската династия Меровинги. Нашествията на викингите през 800-те принуждават парижани да построят укрепление на Ил дьо ла Сите. На 28 март 845 г. Париж е опустошен от викингско нападение, вероятно под водачеството на Рагнар Лодброк, който прибира огромен откуп, за да си тръгне. Слабостта на Каролингите — френска кралска династия, довежда до постепенния възход на парижките графове; Одо, Граф на Париж е избран от феодалните владетели за крал на Франция. Но Шарл III също претендира за трона. Накрая, през 987 г. Хуго Капет, граф на Париж, е избран за крал на Франция от големите феодални владетели след смъртта на последния Каролинг.

През 11-ти век градът се разпростира към десния бряг. През 12-ти и 13-ти век тук се включва царуването на Филип II Август (1180–1223), градът значително нараства. Главните пътни артерии са павирани, построен е първият Лувър като крепостно укрепление, няколко църкви, а катедралата Нотр-Дам е проектирана и започната. Няколко училища на левия бряг са слети в едно — Сорбоната, където едни от първите преподаватели са Албертус Магнус и Тома Аквински. През Средните векове Париж просперира като търговски и интелектуален център, временно прекъснат само от Черната смърт — чумната епидемия, избухнала през 14 век. При царуването на крал Луи XIV — „Кралят-слънце“, от 1643 до 1715, кралската резиденция е преместена от Париж в близкия Версай.

Френската революция започва с щурмуването на Бастилията на 14 юли 1789 г. Много от сблъсъците през следващите няколко години са между Париж и околните селски райони.

През 1870 г. Френско-пруската война завършва с обсада на Париж и на Парижката комуна, които се предават през 1871 г. след тежка зима на глад и кръвопролития. Айфеловата кула, най-добре познатата забележителност на Париж, е построена през 1889 г.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: