Just another WordPress.com site

Музей на Пикасо

Музеят на Пикасо (Musée Picasso) е разположен в сърцето на историческата част на Париж, в който има колекция с няколко хиляди творби на Пабло Пикасо.

Пикасо е роден през 1881г., като той започва да учи изкуство през 1895г. През целият си живот той създава доста и разнообразни творби – картини, скулптури, графики, керамика, гравюри, а дори и поезия. След смъртта му през 1973г. много от творбите му стават собственост на френската държава. Било взето решение да се направи негов музей. Къщата, която била избрана за колекцията е хотел Сале от XVII век, намиращ се в района Маре. Той бил построен в периода 1656 – 1659г. от феодалния владетел – Пиер Обер де Фонтеней. Преди да стане музей хотелът е бил доста известен. Бил е нает по – късно от посланика на Венеция, като е използван за училище за изкуства. През 1975г. бил отдаден на държавата.

Днес там можете да видите 203 картини, 191 скулптури, 85 керамики и над 3000 графики, гравюри и  ръкописи. Освен колекцията на Пабло Пикасо, музея  притежава и няколко творби на Чезан и Матис.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: