Just another WordPress.com site

Транспорт – Париж

    Летища

Париж е обслужван от две големи летища – Шарл де Гол, на 25км от центъра на      града и Орли, на 15 км от там. Третото летище – Париж Бува обслужва най-вече  ниско бюджетни компании. От и за него се организират превози с мини бусчета за по  13 евро. От Шарл де Гол автобусът Ройси тръгва на всеки 15 мин., като започва от  06:00, и ходи до Операта за около час – 8.90 евро в едната посока. След полунощ  има нощни рейсове, ходещи до Place du Châtelet  на всеки 30 минути – 8 евро в едната  посока. Най-евтино и бързо е с метрото RER B . Върви от 04:56 до 23:56 и стига до  гара Север за 30 мин. – 8.40 евро в едната посока. От там сте свързани с метро    мрежата на Париж. Автобуси на Еър Франс на всеки 15 мин. Ходят до Порт Мейло и Етоал – 15 евро в едната посока.  Таксита може да намерите на терминалите при изходите след зоните за събиране на багаж. През деня те взимат около 50 евро.

От Орли метрото Орливал ви свързва с  RER B  на гара Антъни. Върви от 06:00 до 23:00. Комбинира билет за метро, Орливал и RER B е около 9 евро. Друг вариант, по- евтин,  са бусчетата отиващи до гарата на RER C –  Понт де Рунжи. Цената на комбиниран билет за метро, бусче и RER  e 5.60 евро. Автобусите от там ви карат директно до RER B – Денфер Рошерьо. През деня такситата взимат около 35 евро.

Уеб сайт: http://www.aeroportsdeparis.fr , http://www.aeroportbeauvais.com

  Обществен транспорт

Операторът за местен транспорт е RATP. Транспортът тук е евтин и ефикасен. Автобусите, метрото и безпилотните влакове RER са разделени на 5 зони. Метрото се движи от 05:30 до 00:30. Билетите са валидни и за влаковете, и рейсовете, и може да се закупят от гарите и будките. Пътни карти важащи от 1 до 5 дни са на разположение, могат да се купят  от летището, метростанциите и туристическите информационни пунктове. Карта за 1 ден за зони от 1 до 3 струва около 9 евро.

Тел.: +33 (0)8 92 69 32 46

Уеб сайт: http://www.ratp.fr

Лодки автобуси

Разгледайте Париж от Сена, като използвате реката като оригинално средство за транспорт.

Уеб сайт: http://www.batobus.com

Таксита

Такси може да си хванете на улицата, на стоянки, но може да е трудно да си спрете в петък и събота вечер. Бъдете нащрек за фалшиви таксита на летището.

Abeille Radio Taxi

Тел.: +33 (0)1 45 83 59 33

Alpha Taxis

Тел.: +33 (0)1 45 85 85 85

Taxi Bleus

Тел.: +33 (0)1 49 36 10 10

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: