Just another WordPress.com site

  Февруари                 
Специални концерти и изложби
През най-сивия месец в Париж се организират много изложби и концерти, които да разведрят и събудят града. Появяват се събития в по най-различни места: Cité de la Musique на ул. (av.)  221 av. Jean-Jaurès, (www.cite-musique.fr; на спирка на метрото (Métro): Porte-de-Pantin); Théâtre des Champs-Elysées, 15 av. Montaigne, (www.theatrechampselysees.fr; Métro: Alma-Marceau); Maison de Radio-France, 116 av. du Président-Kennedy, (www.radiofrance.fr; Métro: Passy-Ranelagh) и др. Също така концерти има и в Auditorium du Louvre, (www.louvre.fr; Métro: Musée du Louvre), и в Salle Cortot, 78 rue Cardinet, (тел. 01-47-63-80-16; Métro: Malesherbes). Полезна информация има и в изданието „L’Officiel des Spectacles”, което може да си вземете от почти всеки РЕП.

Март                          
Международни модни изложения в Salon International de Prêt-à-Porter / Parc des Expositions (зала №7)
Стотици дизайнери – от най-големите до непознатите, ще разкрият своите възгледи върху това, какво трябва да носите през следващите шест месеца. Освен това, в началото на март започват много други модни изложения и ревюта. По-конкретна информация може да намерите на www.pretparis.com.

Foire du Trône
Това е огромен увеселителен парк, който идва в града към края на март и остава до края на май. Има всичко – акробати, жонгльори с огньове, въртележки, гондоли и т.н. Отворен е всеки ден от 14:00 часа до полунощ. За повече информация: www.foiredutrone.com.

Април                            
Международен маратон в Париж
В 09:00 сутринта състезатели от цял свят стартират от Шанз-Елизе и в зависимост от скоростта и издръжливостта им първите започват да пристигат на финала на улица  Foch, 16e около два часа и половина след финала.  Маратонът се провежда в началото на април. (www.parismarathon.com)

Les Grandes Eaux Musicales във Версай
С тези музикални събития хората се стремят да пресъздадат древния режим. Фонтаните около двореца се пускат, като има специален намек върху фонтана на Нептун, който стои точно в центъра на най-добрата гледка от шатото. Може да се разхождате из градините и да слушате френски и чужди композитори, чиито кариери са процъфтявали по времето, когато е строен двореца. Музиката е записана, но заедно с гледките на градините, изяществото на архитектурата на най-пищното шато в света и шепота на фонтаните ще оставят у вас спомени за цял живот. Събитието се състои всяка събота и неделя от 11:15 до обяд и от 14:30 до 17:00 часа от април до края на септември. (www.chateauversailles-spectacles.fr)

Май                    
Jour de l’Armistice
Празненствата по честване капитулацията на Нацистите на седми май, 1945 година, в Париж траят четири дни. По Шанз-Елизе има парад, както и множество други допълнителни церемонии. Празникът е от пети до осми май.

Grand Steeplechase de Paris на хиподруми Auteuil и Longchamp
В тези състезания по езда на трасетата с препятствия Auteuil и Longchamp може да видите не само прескачане и преодоляване на обичайните трудности за конете и техните ездачи, но и прескачане на потоци и т.н. За любителите на този спорт, шоуто е гарантирано. Турнирът е в средата на май. (www.france-galop.com)

Откритият тенис турнир Роланд Гарос
Състезанието включва десет дни мачове от Големия шлем, в които по червените кортове доминират европейските и южноамерикански играчи. Стартира от края на май. (www.fft.fr)

Юни            
Фестивалът Сант Денис
Месец (от началото на юни до юли) с художествено подбрана музика в Мавзолея на френските крале. (www.festival-saint-denis.fr)

Prix du Jockey Club & Prix Diane-Hermès, Hippodrome de Chantilly
Друг конен форум, който се излъчва във цяла Франция, а в тези среди говорят за него из целия свят. Още информация за това и други събития от календара има на www.france-galop.com .

Авио шоу Париж
Тук френските военно индустриални части показват достатъчно съоръжения, за да накарат някой да се замисли преди да нахлуе в родината им. Фенове, състезатели и дори индустриални шпиони се разхождат из изложбените зали за да усетят това, което галските инженери са сътворили. Средата на юни.  (www.paris-air-show.com)

Фестивал на Музиката из цял Париж (Fête de la Musique)
Празненствата по време на лятното слънце стоене са единственият ден, в който в Париж не важат законите за нивото на шума. Музиканти и не музиканти се разхождат по улицата и свирят или правят по някакъв начин музика. Вие също може да се включите, дори това да означава да удряте по някоя кофа или просто да свирите с клаксона на колата си, което по принцип е забранено. Може да чуете всичко – от руснаци свирещи балалайки до кубинци играещи на салса и мамбо. Из целия град има музикални партита. Някои не толкова организирани и подготвени, а някои като тези на площад Бастилия (place de la Bastille) и Площада на Републиката (place de la République) дори и с програма. (www.fetedelamusique.culture.fr)

Festival Musique en l’Ile
Музикален фестивал с творби създадени между 17и и 19и век. (www.latoisondart.com)

Гей Парад от площад de la République
Седмица на събития и партита по пример на парадите в Ню Йорк и Сан Франциско. Информация за събитието както и за други подобни мероприятия може да намерите наwww.inter-lgbt.org. Края на юни.

Юли                     
Тур дю Франс / Колоездачната обиколка на Франция (Tour de France)
Това е най-гледаното, най-посещаваното и с най-дълъг списък с участници колоездачно състезание в Европа. Състезанието се провежда в първите три седмици на юли и навлиза във вътрешността на Франция, стига чак до Алпите, а грандиозният финал разбира се е на Шанз-Елизе. (www.letour.fr)

Деня на Бастилията
Това е празник по случай щурмуването на бастилията през 1789 година, което слага началото на модерна Франция. Тържествата достигат върха си в Париж с улични панаири, карнавали, фойерверки и т.н. Денят започва с парад по Шанз-Елизе и завършва с фойерверки от Монтмартре. Където и да сте няма как да не усетите празника или да чуете поне един човек да пее „Марсилезата” 14 Юли.

Септември          
Международни модни изложения в Salon International de Prêt-à-Porter
Продължение на състоялото се през януари шоу, но с намек върху това, което ще носят богатите през следващата пролет. Началото на септември. (www.pretparis.com)

Джаз фестивал в La Villette
Този форум на изкуството на джаза включва петдесет концерта в църкви, аудитории и концертни зали в цял Париж и предградията. На минали фестивали са взимали участие музиканти като Herbie Hancock, Shirley Horn, Michel Portal и др. Идват световно известни джазмени. Началото на септември. (www.cite-musique.fr)

Есенен фестивал из целия град
Париж приветства завръщането на гражданите си от летните почивки с невероятен фестивал на модерната музика, балет, театър и изкуство. Местата, в които се състои включват галерии, църкви, концертни зали, аудитории, както и паркове из целият град. Намеква се върху експерименталните творби, които организаторите на фестивала много уместно вмъкват между традиционните продукции. Цените на билетите варират за различните събития. От средата на септември до края на декември. (www.festival-automne.com)

Biennale des Antiquaires
От доста години търговци и любители на антики се събират за едно от най-значителните събития на тази гилдия. Ценни мебели и други обекти на изкуството се излагат в зали с пряка Връзка с Лувъра. Обикновено се провежда третата седмица на септември. (www.bdafrance.eu)

Октомври                     
Prix de l’Arc de Triomphe на хиподрума в Longchamp
Това е кулминацията на сезона в Европа по конен спорт и най-престижното конно състезание в страната.  Началото на октомври. (www.france-galop.com)

Авто–Изложение Париж
Изложение за европейският дизайн на автомобили. Трае две седмици през октомври, но конкретните дати варират. (www.mondial-automobile.com)

Ноември               
Ден на Примирието
Подписването на противоречивия документ, с който се слага край на Първата световна война се отпразнува с военен парад от Триумфалната арка. 11 ноември.

Излизането на Божоле Нуво
Парижани нетърпеливо чакат пускането на първите бутилки от това плодово вино от Бургундия. По всички заведения има обяви и брошури – бистра, ресторанти, винени барове, кафета и т.н. Всички те отчитат най-голям брой посетители по време на този празник на гроздето. Започва третият четвъртък на ноември.

Декември                   
Изложение на яхти
Това е най-високо посещаваното изложение в Европа от този тип, на което се събират всички – търговци, производители, собственици, любители – въобще всички, които обичат ваканциите по море с яхти. Трае десет дни в началото на декември. За конкретни дати посететеwww.salonnautiqueparis.com .
Празникът на Сант Силвестър (Fête de St-Sylvestre) / Нова Година
Празнува се из целия град, но най-осезаемо това става в Латинският квартал около Сорбоната. В полунощ градът изригва. Непознати целуват непознати, а Шанз-Елизе и булевард Сант Мишел буквално се превръщат в пешеходни зони. 31 декември.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: