Just another WordPress.com site

Disneyland® Paris

Disneyland, Paris

Дисниленд Париж“ е увеселителен парк намиращ се източно от френската столица, в долината на река Марн. Разположен е в Marne-La-Valle, нов град в източните покрайнини на Париж. Комплексът се намира на 32 км (20 мили) от центъра на града. Идеята за царството на приказките е на Уолт Дисни. Дисниленд се състои от два тематични парка:

  • област за забавление: Дисни парк и Дисни студиа
  • 7 хотела, собственост на Дисни.

Паркът е разположен на 560 декара и има почти кръгла форма. В средата на парка се издига Замъкът на спящата красавица. На неговата територия се намират четири царства – Дивият западСтраната на приключениятаСветът на приказките и Страната на откритията и космическите полети. Освен това допълнителна атракция представляват множеството влакчета, люлки, корабчета, шоу програми и концерти, кино и дискотеки.

Откриване

Работейки от 12 април 1992 г., това е вторият Дисни курорт, който е започнал да действа извън територията на САЩ. (след лунапарка, намиращ се в Токио). С 15,3 милиона посетители през изминалата 2008-ма година, Дисниленд Париж е водеща туристическа дестинация в Европа.

На 12 април 1992 г. комплекса Евро Дисни и неговият тематичен парк биват открити. Статистиката сочи, че близо 500 000 души, придвижващи се с 90 000 автомобила, са имали желанието да посетят новооткрития комплекс.

Още в началото комплексът е бил предмет на множество спорове по време на периода, свързан с преговорите и строителството, като видни френски личности са изразили негативното си отношение по въпроса, поддържани от множество френски съюзи и организации. Друга спънка, последвала откриването на Евро Дисни, била посещаемостта на парка и броя на хората, които използвали услигите на хотелската му част, като приходите паднали много по прогнозните очаквания. Това е една от причините комплексът да бъде преименуван от Евро Дисни на Дисниленд Париж през 1995 г. През юли същата година паркът отбелязва първата си тримесечна печалба. Вторият тематичен парк Уолт Дисни студио бива открит на 16 март 2002 г.

Собственост

Дисниленд Париж е собственост и се управлява от френската фирма „Евро Дисни” – публично дружество, 39,78%, от чийто капитал държи компанията Уолт Дисни, 10% саудитския принц Ал Уаллед бен Тала (на 22-ро място сред най-богатите личности в света) и 50,22%, които са разпределени между други акционери. Комплексът се управлява от председателя и главния изпълнителен директор Филип Газ.

Хотели

С цел да може да се контролира най-вече хотелския бизнес, се взема решение, че 5 200-те стаи, собственост на Дисни, да бъдат изградени в рамките на комплекса. През март 1998 г. Дисни и Съвета на архитектите вземат решение да се придържат към особено американската тема, като всеки един от хотелите да изобразява определен район от Съединените Щати. По време на откриването през 1992 г. 7-те хотела са разполагали с 5 800 стаи. До края на 2017-та година Евро Дисни , съгласно условията определени в договора с френското правителство, ще трябва да довърши построяването на леглова база от общо 18 200 стаи, разпределени на различни разстояния от комплекса. Едни от най-посещаваните хотели са Chanteloup и Residhome Prestige Val D’europe. Единственото, което може да притесни посетителите са завишените цени, които са почти двойни, в сравнение с останалите хотели.

Заведения

Средно Евро Дисни се посещава от 55 000 души дневно, като предварително е било планирано да обслужва средно по 14 000 души на час. С цел това да се осъществи на практика, в рамките на парка са построени 29 заведения ( + още 11 ресторанта в хотелите и 5 във фестивалната част на парка). Менютата са дълбоко повлияни от американския вкус, а продажбата на алкохолни напитки на територията на парка е строго забранена. 2 100 ( 30% от всички) от местата за хранене са разположени навън, тъй като се предполага, че това ще привлича европейските посетители, които предпочитат да се хранят на открито при наличието на добри метерологични условия.

Работно време

Дисниленд Париж работи всеки ден от седмицата, като почива само на някои от официалните празници. Вратите му отварят точно в 10:00, а краят на работното време варира между 19:00 и 22:00 в зависимост от програма, която е предвидена за съответния ден. Един от най-лесните начини да се стигне до увеселителния парк е чрез RER железниците.

Цени за вход

  • за 2 дена – възрастни – 79 € за деца – 65 €
  • за 3 дена – възрастни – 110 € за деца – 93 €
  • за 4 дена – възрастни – 128 € за деца – 109 €
  • за 5 дена – възрастни – 137 € за деца – 116 €

Гостите могат да влизат и да излизат от парка колкото пъти пожелаят по време на деня, за който са заплатили. Един билет осигурява достъпа до всички атракции, представления и паради. Специалните събития като партито на Дисни за Хелоуин – не се включват в цената. При някои други събития се правят отстъпки за възрастните, а децата под 7 годишна възраст дори не заплащат услугите. Ако си направите резервация по интернет чрез сайта на Дисни [1], спестявате до 25% от сумата.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: